Hitta den perfekta koppen: En nybörjarguide till te

Cajsa Gudrun

Så du är redo att bli en te-finsmakare, men du vet inte var du ska börja? Du har tur! Vi är stora fans av konsten av att dricka te och har gjort det enkelt för dig genom att sätta ihop allt du behöver veta om te, inklusive typer av te, ursprung, koffeininnehåll och hur du förbereder den perfekta koppen. I slutet av detta inlägg kommer du att bli redo att ta världen, en kopp te i taget.

Tehistoria och fakta

Svart te

Svart te har avnjutits i Kina sedan minst 1500-talet. Detta klassiska te skapas genom att rulla teblad och låta dem oxidera. Den resulterande smaken är hjärtlig och lite bitter. Svart te har mest koffein av alla tesorter, med 40-60 mg per kopp, ungefär hälften så mycket som en kopp kaffe. 

Exempel: Vahdam English Breakfast te

Vitt te

Vitt te går tillbaka till Tang-dynastin i Kina. Ursprungligen en delikatess för kungligheter, vitt te blev så småningom vanligare, och idag uppskattar många dess milda, subtilt söta smak. Vitt te innehåller en liten mängd koffein (10-15 mg) och kan avnjutas hela dagen.

Grönt te

Grönt te dracks inte i Kina förrän på 1400-talet, men det hade funnits mycket längre än så. Historien av grönt te går ända tillbaka till 2737 f.Kr. Grönt te produceras fortfarande mestadels i Kina och Japan idag, men det njutas av runt om i världen för sin smidiga och fräscha smak liksom dess många hälsofördelar. Grönt te är känt för sina potenta antioxidantfördelar, främst tillskrivet epigallocatechin gallate (EGCG), en polyfenol som finns i grönt te. Grönt te hjälper också till att öka energinivåerna, och vissa människor dricker det för att bibehålla en hälsosam vikt.

Exempel: Vahdam matcha

Örtte

Te och örter har båda varit en del av den kinesiska kulturen i tusentals år, så det var helt naturligt att de två krafterna så småningom samlades i örtte. Örtteer tillverkas idag med torkade frukter, örter och blommor. De föredras av många eftersom de flesta örtteer är koffeinfria. Rooibos te och kamomillte är bara två av de många populära typerna av örtte.

Exempel: Örtte för att gå ner i vikt

Oolongte

Medan endast 2 procent av all tekonsumtion över hela världen kommer från oolongte, förtjänar detta underbara te mer uppmärksamhet. Det har kopplats till fördelar som ökad ämnesomsättning. Detta känsliga, söta och släta te har funnits sedan 1500-talet. Om du provar det kanske du märker att bladen har ett unikt utseende. Oolongte tillverkas med hjälp av en fermenterings- och oxidationsprocess som ger bladen en gul yta med en rödaktig kant.

Pu'erh (Pu'er) Te

Pu'erh (pu'er) te har odlats i Kina sedan Han-dynastin. Detta åldrade te kan vara svart eller grönt beroende på bladen. Det erbjuder en rik och jordnära smak. Pu’erh var en gång förbjudet i USA, och idag förblir odlingen en skyddad hemlighet av kineserna. Svart Pu'erh-te innehåller 60 till 70 milligram koffein per kopp och grönt pu'erh-te innehåller mellan 30 och 40 milligram per kopp.

Yerba Maté-te

Om du gillar kaffe men vill utöka din te-repertoar kanske du vill prova yerba maté. Med 85 mg koffein svär folk vid sin djärva, kaffeliknande smak. Detta te upptäcktes i Sydamerika på 1500-talet. Det mesta av detta unika te kommer från Argentina, Brasilien eller Paraguay idag där det skördas, blancheras, torkas, åldras och skärs.

Rooibos te

Rooibos-te har konsumerats i åldrar av folket i Sydafrika. Detta koffeinfria te skördas från en röd buskväxt och har en söt och nötig smak. En form av örtte, rooibosté är koffeinfritt och har en lättare smak på grund av bristande jäsning. Prova med frukt eller kanel.

Moringa te

Moringa oleifera är en växt som främst finns i norra Indien men också i Asien, Afrika och Sydamerika. Det har använts allmänt i tusentals år eftersom det är rikt på antioxidanter och bioaktiva växtföreningar. Bladen innehåller många näringsämnen och behålls även när de torkas. 

Svampteer

Människor i öst har druckit svampteer i tusentals år, och nu har västerländska wellnessentusiaster börjat brygga svamparna för att mildra effekterna av stress, främja immunfunktionen och för andra fördelar med svampnäring. De mest populära svampteerna är reishi och chaga. Reishi växer i flera heta och fuktiga områden i Asien, medan chaga växer på björkträd över hela norra halvklotet. Det vanligaste sättet att brygga både reishi och chaga te är i påse eller pulverform, även om du kan använda torkat svamp. Reishi har bitter smak, medan chaga har en något jordaktig smak med lite bitterhet.

Löst te tepåsar - vilket är bättre?

Oavsett hur du väljer att njuta av ditt te - lösbladigt eller i en tepåse - har te mycket att erbjuda, så spelar det någon roll om du använder en tepåse eller brygger ditt eget löst te? Tepåsar är ett bekvämt sätt att njuta av din favoritkopp te när som helst och var som helst. Den största skillnaden är att te i tepåsar ofta är finare malet än löst bladte, vilket kan resultera i en mer sammandragande bryggning, speciellt om du inte följer de bryggtider som rekommenderas på produktetiketten. Fans av löst bladte, å andra sidan, säger att det i allmänhet erbjuder en fylligare, rikare smak med mer av fördelarna med hela örten eller bladet. En annan sak att tänka på är att vissa tepåsar är gjorda med blekt pappersmaterial som kan påverka tekvaliteten, och tepåsar är inte alltid biologiskt nedbrytbara - vissa är till och med gjorda med ett fint plastnät! Det betyder inte att alla tepåsar är dåliga, läs bara dina etiketter och leta efter miljövänliga alternativ av hög kvalitet.