Den store kaffemaskin guiden: så här väljer du rätt kaffebryggare

Cajsa Gudrun

Kaffe är hur de flesta börjar sin dag så det hjälper människor att vakna på morgonen och håller dem produktiva hela dagen. Numera är det en regelbunden del av livet som även erbjuds på kontorsrum och där frukost serveras. Kaffebryggare är också en av de vanligaste apparaterna som finns i hemmet idag.

Fyra typer av kaffebryggare

Den typ av kaffebryggare du köper ska vara noggrant valt. Det finns många alternativ tillgängliga för dig, och det finns ingen tydlig enighet om vilken typ som är bäst, allt handlar om smak och vad som fungerar bäst för din situation och budget. Låt oss titta närmare på de olika typerna av kaffebryggare.

Droppkaffebryggare

Kaffebryggaren, ibland kallad en automatisk droppkaffebryggare, är lätt den vanligaste typen av kaffebryggare du hittar i hem över hela världen. Denna typ av kaffebryggare kan finnas i ett antal former och storlekar.

Dessa välkända maskiner är väldigt enkla att använda. Du fyller på ett kaffefilter med ditt val av malet kaffe, placerar det på den tilldelade platsen, tillsätter vatten och startar kaffebryggaren. För vissa droppkaffebryggare är processen ännu enklare än så. Du kan göra kaffet så starkt som du föredrar. Dessa droppkaffebryggare är inte bara vanliga i hem, de är också den typ som du ser oftast i kontorsrum och många typer av restauranger.

Denna typ av kaffebryggare är inte bara överkomlig att köpa, den är också enkel att använda. Filter är billiga att köpa och kommer att hålla länge. 

Fördelar:

  • Extremt lätt att använda.
  • Prisvärd att köpa och använda dagligen.
  • Mycket bekvämt, eftersom det gör en hel kruka med kaffe på en gång.
  • Massor av alternativ för olika modeller, former, storlekar och märken.
  • Erbjuder enkel flexibilitet när det gäller att brygga det smakrikaste kaffet för dina smaklökar.

Exempel: De'Longhi Bean to Cup Coffee Machine ESAM2800 

Tablett-kaffebryggare 

En av de nyaste typerna av kaffebryggare på marknaden är en kaffebryggare för enskilda serveringar. Du kan köpa tabletter i alla slags olika smaker som är skräddarsydda för att uppfylla dina personliga preferenser och sedan helt enkelt släppa dem i maskinen, tillsätt vatten och brygga.

Automatiska droppkaffebryggare var redan bekväma och enkla att använda, men modeller med en servering är ännu mer. Det finns också mindre rengöring eftersom balken ger dig kaffe, men kornen finns kvar.

Medan de övergripande kostnaderna kommer att variera baserat på funktioner och varumärken, brukar kaffebryggare för en servering vara överkomliga att köpa, men kan vara dyrare att använda över tiden. Bälgen som du använder med denna typ av maskin brukar vara dyrare än att bara köpa en påse kaffebönor eller malet kaffe.

Fördelar:

  • Extremt lätt att använda och rengöra.
  • Denna typ av kaffebryggare är vanligtvis mycket prisvärd.
  • Kaffebukar finns i många smaker.
  • Mindre slöseri med kaffe om du bara vill dricka en kopp i taget.
  • Perfekt för kontor, eftersom medarbetare kan brygga kaffe precis efter deras smak.
  • Kommer också att brygga te om du köper rätt skida.

ExempelDe'Longhi EN560.S Nespresso Lattissimo

French Press

En av de mest traditionella metoderna för att göra kaffe, den franska pressen, är avgjort lågteknologisk, men ändå enkel att använda. Du häller helt enkelt i mängden kaffesump du vill ha, tillsätter kokande vatten och trycker ner locket på enheten för att tvinga marken till botten.

En fransk press är en av de billigaste typerna av kaffebryggare som du kan laga ditt eget kaffe hemma. Inte bara kan hoppa över att köpa filter, men det använder absolut ingen elektricitet. Kaffe som produceras av den franska pressen är inte alltid lika smakfullt som för några av de andra alternativen, speciellt om du inte låter det brygga under precis rätt tid. Och det är mer troligt att du får några lösa grunder flytande i din kopp.

Fördelar:

  • Denna typ av kaffebryggare är det mest prisvärda alternativet.
  • Mycket låga kostnader när enheten är köpt.
  • Extremt enkel att använda.
  • Inga filter eller el krävs.

Espressomakare

Espressobryggare är sportbilar inom kaffebryggarvärlden. Om du är en seriös kaffeälskare är förmodligen espresso din favorit typ. Även om det kommer att variera mycket baserat på varumärke och funktioner, faller espressotillverkare nästan alltid i den högre delen av prisklassen, men för dem som verkligen värdesätter sin dagliga kopp är skillnaden absolut värt det.

Espressotillverkare producerar vanligtvis mindre kvantiteter som är starkare och mer smakrika. Men någon anständig espressomaskin där ute gör att du kan göra en mängd olika drycker, som cappuccino, macchiattos och lattes. För att göra ditt köpbeslut ännu mer komplicerat finns det ett brett utbud av funktioner, märken och typer av espressomaskiner att välja mellan. 

Fördelar:

  • Enligt de flesta entusiaster skapar espressomaskiner den högsta kvaliteten på kaffe.
  • Ger dig möjlighet att göra de typer av drycker du ofta ser på kaféer, som cappuccino, lattes, mochas och macchiatos.
  • En attraktiv köksredskap att ha på bänkskivorna.
  • Extremt lätt att använda.

Exempel: De'Longhi ECP35.31Traditionell barista-pump espressomaskin

Faktorer att tänka på när du köper en kaffebryggare

Kvantitet

Hur många människor i ditt hushåll dricker kaffe och hur mycket dricker de i genomsnitt? Om du köper en kaffebryggare med en servering kommer du att behöva gå igenom processen att göra en kopp fem gånger innan du går ut genom dörren på morgonen, den bekvämlighet som modellen gjordes för går ganska mycket ut genom fönstret för dig. 

Hur du gillar att brygga ditt kaffe

Detta är verkligen ett av de viktigaste övervägandena du har framför dig. Vad beställer du vanligtvis när du går till kaféet?

Kostnad

Naturligtvis, om det kaffe du gillar mest kräver att du spenderar flera tusen kronor på en espressomaskin och du inte har den budgeten, kan du behöva göra några kompromisser. Eller leta bara efter en enhet som ligger inom din budget, men som saknar några av de klockor och visselpipor som de dyrare modellerna har.

Bekvämlighet

Om du är som de flesta och gör det mesta av ditt kaffe på morgonen, kanske du vill undvika kaffebryggare som är komplicerade att använda. Att sätta in en kapsyl och trycka på en knapp kan vara det bästa du vill hantera några minuter efter att du vaknat.

Plats i köket

Varje kök har en gräns för hur många apparater du kan placera på disken. Vissa kaffebryggare tar mycket mer plats än andra, så du måste väga vad du vill mot hur mycket det är värt att ge upp bänkskivan.