Din guide vid köp av de bästa datorbildskärmarna

Cajsa Gudrun

Att köpa en datorbildskärm är inte det enklaste, när det finns så många alternativ att välja på. Varje monitor kommer med sin egen skärmstorlek, upplösning och paneltyp, för att bara nämna några viktiga funktioner. Så hur kan du vara säker på att få den lämpligaste monitorn för just dina behov?

Först och främst måste du veta vilka grundfunktionerna i en bildskärm är. Sen behöver du överväga vilka funktioner som intresserar dig mest och bara kolla efter bildskärmar som erbjuder dem. Lär dig att utvärdera och jämföra de bästa datorbildskärmarna.

De bästa datorskärmarna finns i en mängd olika modeller. Denna guide hjälper dig att avgöra vilken som är bäst för dina behov genom att analysera nyckelfunktionerna.

De viktigaste funktionerna att tänka på när du köper en datorskärm

Du kommer att tillbringa många timmar framför din datorskärm, så det är viktigt att du köper en som täcker dina behov och preferenser. Här är de viktigaste aspekterna att undersöka när du letar efter den bästa datorskärmen.

Bildskärmens storlek

Storleken på en monitor anges i tum och mäts diagonalt från hörn till hörn. Den vanligaste storleken är 22 tum, men det finns mindre skärmar som mäter 15 tum och naturligtvis betydligt större skärmar, som t.ex. 49 tum.

Om du har plats för det kan du överväga att köpa en stor skärm, men den kommer också att vara dyrare. Fördelen med en stor bildskärm är biokänslan du får när du tittar på videoklipp. Den är också till hjälp för dig som arbetar med presentationer på PC eller om du helt enkelt behöver en stor skärm i ditt arbete.

Bildskärmens form

Det finns två typer av bildskärmar – välvda och raka. Här är de huvudsakliga fördelarna med respektive variant.

  • Rak

Raka, eller platta, monitorer är de traditionella monitorerna du hittar i en mängd olika varianter. Om du har begränsat med plats, inte behöver en skärm som kan fånga din perifera syn och du vill undvika skarpt ljus är dessa bildskärmar ett bra val.

  • Välvda

En välvd bildskärm kan vara ett utmärkt val för gamers. Dessa bildskärmar erbjuder en mer engagerande och intensiv upplevelse tack vara att de täcker in ett större synfält. De har också en lite futuristisk look och tar inte mycket mer plats än en rak bildskärm. De kan dock blända lite mer, beroende på hur ljuset reflekteras på deras yta.

Typ av bildskärm

Nya typer av bildskärmar lanseras hela tiden. Några av de mest populära har numera touch-skärmar. Dessa fungerar precis som skärmen på en smartphone, och kan vara ett bra alternativ för vissa typer av arbete eller om du använder dem i underhållningssyfte.

HDR (High Dynamic Range) bildskärmar är ett annat fint alternativ. De ger en ny nivå av kontrast och en mer omfattande färgpalett såväl som förbättrad ljusstyrka.

Bildskärmens upplösning

De bästa bildskärmarna har högre upplösning vilket ger en bättre bildkvalitet. Med upplösning menas hur många pixlar skärmen kan visa i varje dimension. 1920x1080 är standardupplösningen idag. Det säkerställer en god bildkvalitet. De flesta bildskärmar förlitar sig fortfarande på LCD-teknologi och använder LED för att visa bilder.

OLED bildskärmar är förmodligen nästa steg i utvecklingen. Stora märken som Samsung, Sony och LG fokuserar på att utveckla dem. Dessa bildskärmar behöver inget bakgrundsljus för att fungera. De erbjuder enastående ljusstyrka och hög kontrast.

Svarstider

Svarstid är hur snabbt datorskärmen kan svara på vad som händer på skärmen. Det representerar bildskärmens förmåga att visa bildövergångar. Detta kan antingen vara av intresse eller inte, beroende på hur du använder bildskärmen.

Om du är en gamer bör du definitivt ta med detta i beräkningarna. Du vill att din bildskärm snabbt ska anpassa sig till de bilder som ändras i snabb takt i snabba actionspel. Svarstiden beräknas i millisekunder. En bra bildskärm har låg svarstid. Detta säkerställer att pixlarna på skärmen snabbt ändras, ibland så snabbt som på ett par millisekunder.

Portar som stöds

Portar är det som låter dig ansluta din bildskärm till datorn. De bästa bildskärmarna, såväl raka som välvda, använder vanligen samma typ av portar. De populäraste är USB-C, HDMI, DVI, VGA och DisplayPorts. Om du vill ansluta din monitor till andra enheter som t.ex. din smartphone. En spelkontroll eller USB-minnen, skaffa dig en med flera USB-portar.

Andra aspekter att ha i åtanke

För att försäkra dig om att din nya bildskärm kan leverera bilder av toppkvalitet, titta också på dessa funktioner innan du köper en.

Uppdateringshastighet

Detta värde anges i hertz (Hz) och avser den frekvens med vilken bilden på skärmen uppdateras. En vanlig uppdateringshastighet är 60 Hz.

Bildförhållande

Standard för bildförhållande är 16:9. Med detta avses hur skärmen visar bilder i förhållande till höjd och bredd. För ett mer utsträckt bildförhållande, vilket du kanske vill ha om du är en gamer, kan du välja 21:9.

Paneltyp

Detta är det material som utgör själva skärmen. De vanligaste typerna av panel är:

  • Twisted Nematic, eller TN-paneler (TN): erbjuder snabba svarstider och är prisvärda.
  • In-Plane Switching Panels (IPS): fokuserar på färgkvalitet och betraktningsvinkel.
  • Vertical Alignment Panels (VA): ger bra kontrast.

Vanliga frågor

Hur väljer man en Mac bildskärm?

De bästa bildskärmarna för Mac har 4K-skärmar, välvd display, support för Full HD, kompatibla portar och massor med andra funktioner. Bestäm dig för vad du prioriterar innan du letar efter en Mac-bildskärm.

Hur väljer man en Dual Monitor?

För att välja en bra Dual Monitor, ha dessa aspekter i åtanke:

  • Bildskärmens kompabilitet.
  • Hur mycket utrymme du har.
  • Enkel installation.
  • Bildskärmens kanter (mikro-kanter distraherar mindre).

Vad kostar en bra bildskärm?

Datorskärmar finns i många olika modeller och erbjuder olika funktioner och fördelar. Därför varierar också priserna kraftigt. Du kan få betala allt mellan 2 000 och 5 000 kr för en bra bildskärm, beroende på vilken modell du vill ha och i vilket syfte den ska användas. 

Passionerade gamers får betala mer för en kvalitetsskärm som levererar en äkta spelupplevelse – någonstans mellan 4 000 och 5 000 kr.

Slutsats

Oavsett om du använder din dator i jobbet, för gaming eller andra personliga behov behöver du en bildskärm av bra kvalitet, och som är kompatibel med din enhet och din arbetsmiljö. Ha funktionerna här ovan i åtanke när du letar efter de bästa bildskärmarna. Glöm inte heller att priset vanligtvis reflekterar produktens kvalitet.