Din ultimata 2021-guide till hang: spela handpan

Cajsa Gudrun

Innan vi kan diskutera handpanstilar och tillverkare måste vi täcka grundläggande terminologi. Hang är en relativt ny typ av instrument i idiofonfamiljen som uppfanns runt sekelskiftet (även om några av de instrument som inspirerade det är tusentals år gamla). Idiophone beskriver instrument som skapar ljud genom vibration av hela instrumentet snarare än av strängar eller membran. Som vanligt med nya uppfinningar uppstod en rad olika termer för att beskriva samma typ av instrument. I slutändan, men inte utan kontrovers, har hang blivit den dominerande termen på svenska.

Typer av hang och terminilogi

Handpan - ett musikinstrument tillverkat av två halvskal av metall som limmas ihop för att bilda en resonerande, ihålig kammare. Varje handpan är inställd på en fast uppsättning toner organiserade runt en mitton. Handpannor spelas genom att försiktigt knacka på tonfälten med fingrarna. Den resulterande musiken kännetecknas av drömmande och hypnotiska ljud. Begreppet handpan uppfanns av Kyle Cox 2007. Alla handpannor är gjorda genom att forma en oskuren stålplåt och sedan justera de inre spänningarna i isolerade områden på arket för att vibrera på samma sätt som ett trumhuvud.

HangⓇ - en varumärkesbeskrivning för instrumentet som inspirerade mycket av handpan-communityn. HangⓇ är en ljudskulptur som utvecklades 2000 av PANArt, ett instrumenttillverkningsföretag baserat i Schweiz.

Hang drum - en icke-varumärkesvariation av HangⓇ som bör undvikas, främst för att det innebär att handpannor kan slås som traditionella trummor, vilket kan äventyra instrumentets känsliga inställning.

Pantam - en generisk term synonymt med handpan. Termen pantam härstammar från HangⓇs tidiga dagar när en israelisk distributör började använda termen istället för HangⓇ på grund av språkbaserade uttalsvårigheter.

Exempel: Adhafera handpan SpacedrumⓇ- en melodisk metallhandverk som skapats och tillverkats av det franska företaget Metal Sounds. Medan SpacedrumⓇ är en varumärkesskyddad produkt, hänvisar många handpan-spelare också till handpans som rymdtrummor på grund av deras tidiga ankomst på marknaden.

Tungtrumma - en ihålig tank med skurna tungformade snitt. När tungorna träffas eller slås med en klubba produceras ett klockliknande ljud. Tungtrummor, även kända som tank- eller tanktrummor, är vanligtvis gjorda av stål, även om deras föregångare också var gjorda av trä. Även om många tunga trumbyggare hänvisar till sina instrument som både handpannor och hängtrummor, är de faktiskt inte heller. Det finns inga handbrickor som görs genom att skär stål i tungor. Medan både handpannor och tungtrummor är gjorda av stål i en podliknande form och ibland har liknande anteckningslayouter, har de lite annat gemensamt.

Elektrisk handpan- ett elektroniskt slagverk som är avsedd att efterlikna de ljud som produceras av handpannor. Elektriska handpannor är faktiskt inte handpannor utan snarare elektroniska program som gör det möjligt för användare att experimentera och öva med förinspelade ljudkombinationer och skalor.

Ljudskulpturer- en generisk term för alla konstformer, inklusive handpan-instrument, som producerar ljud. Ljudskulpturer varierar i storlek och skala. Kolla in några av de större ljudskulpturinstallationerna som har uppförts under de senaste åren.

Exempel: As Teman Handpan

Tillverkare av hang

Handpan-maker-samhället är tätt sammansatt, delvis på grund av samarbetet som har främjat denna nya musikaliska konstform. Många av tillverkarna nedan har samarbetat på instrument och spelat tillsammans. Flera började som lärlingar i en butik och har sedan dess startat egna företag.

En lista över populära tillverkare inkluderar:

Arcana musikinstrument Arcana Musical Instruments grundades av Josh Keegan och Jarred Houseman och resonerar med avsikten bakom namnen: hemlig kunskap och mysterium.

Aura Pan Aura Handpan är specialiserat på att tillverka handpannor av rå, nitrerat och rostfritt stål. Grundare och primär tuner Jon Antzoulis började sin resa initialt med att ställa in en pizzapanna. År 2014 ställde han in sångstålet.

Axiom Handpan Jacob Lee grundade Axiom 2013 efter att ha gett upp musiken helt och hållet. En djupgående upplevelse med handpanmusikens magi satte Lee på en ny väg för att bygga instrumenten och ett företag baserat på sanningarna i hans erfarenhet.

CFoulke Colin Foulke är mest känd inom handpan-maker-communityn för att utveckla, dokumentera och dela en hydroformningsmetod för handpan-konstruktion.

Hamsa Handpan Stevan Morris gick med i HAMSA 2015 efter att ha varit lärling i två år under Dave Beery. Stevan är också grundaren av Pantasia Handpan Gathering i Joshua Tree, CA.

Harper's Handpans Harper's Handpans är en familjeoperation som leds av Jeremy Harper. Deras inställning till handpannor och handpanekonstruktion är inget poetiskt, eftersom de hävdar att handpan byggnad är en jakt på balans, skönheten i att leva finns i den otydliga nyansen av allt, och det finns glädje att dela musik med andra.

Exempel: 4Yang Handpan

Isthmus Instruments 2013 blev Jenny Robinson den första kvinnliga ägaren och operatören av ett handpan-företag. Isthmus bygger nitrerade, koldioxidsnåla stålrör och främjar samhällsengagemang och tillväxt genom att erbjuda pågående workshops och evenemang.

Makai Handpans Makai handpans grundades 2017 av David Galleher (aka Chef D) och är känd för sin briljans och resonans. Kvaliteten på deras instrument är en kombination av unika tekniker som destillerats från andra ansedda tillverkare av handpan i kombination med Davids egen uppfinningsrikedom.

Nirvana Handpan Grundare och tuner Terence Jay konstruerar rostfritt stål, råstål och nitrerat stålhandfat i tre storlekar. Saraz Handpan Saraz började 2011 efter att grundaren Mark Garner köpte sin första handpan, en Halo från Pantheon Steel. Mark var hooked, och resten är historia. Läs mer om Saraz tidslinje. Vid denna tidpunkt har Saraz funnits längre än 98% av handpanstillverkarna idag och har hjälpt till att vara banbrytande i konstformen.

Spirit Handpans Spirit Handpans är ett kvinnodrivet handpan-tillverkningsföretag som är nedsänkt i de andliga och helande musiktraditionerna och handpan-musiken. Rebecca Dancyger grundade företaget 2016. Hon har också samarbetat och stämt några Saraz Handpans.