En köpguide till färgsprutor: spraya bilen hemma

Cajsa Gudrun

Att måla och lacka är en smärta. Det finns bara ingen omväg - oavsett vilken typ av projekt du jobbar med eller vilka verktyg du har, det är ett mycket hårt arbete, som är dessutom svårt att få rätt. Men hela processen kan göras enklare och mindre komplicerad om du använder en färgspruta. Ändå finns det många olika typer av färgsprutor där ute, med varje modell gjord för att fungera under olika omständigheter och för olika jobb.

Om du vill hämta en färgspruta för ditt nästa projekt är den här guiden det bästa stället att börja. Vi kommer att täcka allt du behöver veta om alla olika modeller och typer, så att du kan välja en som kommer att fungera vackert för din exakta situation och dina behov.

Driftstil

Först måste vi ta en titt på de olika typerna av driftsmetoder som finns i färgsprutor, eftersom var och en har sina egna ytterligare krav och erbjuder olika fördelar för olika situationer

Det finns i princip två typer av färgsprutor du kommer att stöta på: luftfria sprutor och tryckluftssprutor. Tryckluftssprutor kräver att du har en egen extern luftkompressor för att driva processen, så färgsprutan är faktiskt en pistol som lagrar färgen och ansluter till kompressorn via en luftslang. Dessa används ofta för fordonsmålning, träbearbetning och vissa tunga projekt.

En luftfri färgspruta behöver ingen extern luftkälla, eftersom den har en inre turbin som drar färgen ur reserven (vanligtvis en kopp som fäster direkt på sprutans kropp), så allt du behöver göra är att plugga för att börja använda den. Luftfria sprutor är bra val för interiör och exteriör, DIY-projekt och för alla som inte vill ha massor av extra utrustning runt.

Exempel: en färgspruta

Typ av färg som används

En nyckelfaktor som kommer att påverka vilken typ av färgspruta du väljer är vilken typ av föreningar du vill använda, eftersom inte alla sprutor kan fungera med varje förening. Om du planerar att använda vanliga bostadsfärger eller tunna latexfärger, kommer du generellt att vara bra med en luftfri spruta. Ändå måste du kontrollera riktlinjerna för den modellen för att se till att din förening fungerar med den. 

Vissa typer av skallack, träfläckar och andra specialföreningar kan kräva att du använder en tryckluftsspruta, eftersom dessa modeller ofta är gjorda av robusta material och bättre klarar det höga tryck som krävs för att spruta dessa föreningar. Återigen måste du göra din egen forskning på varje modell för att ta reda på vilka föreningar de stöder, beroende på dina projekts behov.

Sprayningsplatsen

En annan faktor du bör tänka på är platsen för målningsprojektet, eftersom vissa sprutor kanske inte är lämpliga för inomhusbruk. Sprutning av färg inuti kan orsaka vissa hälsorisker eftersom du släpper ut färgpartiklar i luften. Vissa modeller kanske inte är klassade för inomhusdrift, så du bör kontrollera produktförteckningarna för att se till.

På samma sätt bör du förstå vilken typ av tillgång till eluttag du har i området, eftersom både luft- och tryckluftssprutor behöver en strömkälla. Vissa tryckluftssprutor eller luftfria sprutsystem kan ha längre räckvidd än andra, så kom ihåg allt detta för att se till att du faktiskt kan måla hela området utan problem.

Exempel: En färgspruta

Enkel användning

Användarvänlighet är alltid mycket viktigt när man diskuterar alla typer av verktyg, eftersom det direkt kan påverka din säkerhet såväl som din förmåga att slutföra din uppgift på ett adekvat sätt. När det gäller färgsprutor innebär det att se till att du kan passa din hand runt sprutan bekvämt, samt att vara uppmärksam på enhetens vikt.

De flesta tryckluftssprutor och vissa luftfria sprutor inkluderar en behållare som håller färgen fäst direkt på pistolen, vilket kan vara mycket tungt och hindra din användning. Om du är orolig för vikten, vilket kan påverka din precision, leta efter modeller som lagrar färgen i ett separat fack från sprutpistolen.

Kontrollnivå

Generellt sett involverar de flesta målningsprojekt antingen fin precision (som färgskåp eller en bils stötfångare) eller bred täckning (som att måla en vägg eller ett staket). Du bör alltid tänka på vilken typ av projekt du ska ta på dig, så att du kan se till att du hittar en spruta som gör att du kan slutföra dem effektivt.

Många luftfria sprutor har olika inställningar som låter dig styra storleken på sprayfläkten, ställa in den på en smal bredd för detaljer eller en stor bredd för mer täckning. Kontrollera minimi- och maxbredden på dessa modeller för att se till att de uppfyller dina behov. 

Exempel: en färgspruta

Rengöring och skötsel

Verktyg som är lätta att rengöra och sköta kommer att hålla längre och låta dig göra ett bättre jobb, så du vill hitta en spruta som är lätt att rengöra. Målarverktyg är bland några av de svåraste verktygen att rengöra, eftersom de kommer i direkt kontakt med olika föreningar som kan ändra färgen, så du måste tänka på användningsfrekvensen här. 

Om du planerar att måla mycket frekvent, till exempel i ett kommersiellt företag, kanske du vill ha en spruta som möjliggör snabbare rengöring. I grund och botten vill du se till att du väljer en modell som du vet att du kommer att kunna rengöra grundligt och bekvämt enligt dina tillgängliga medel och färdigheter.

Mobilitetsalternativ

Varje färgspruta kommer att behövas anslutas till något, oavsett om det bara är ett vägguttag eller en separat enhet, så rörlighetens omfattning kommer ner till längden på sladdarna och slangarna som den kommer med. Om du vet att du kommer att flytta mycket, tänk på en modell som ansluter till en kompressor eller turbinbas som sitter på marken. 

Dags att välja

Att välja den bästa färgsprutan kan vara en utmaning. Men om du tar dig tid att verkligen tänka på vilka typer av projekt du ska ta på dig, vilka typer av färgföreningar du ska använda och hur ofta du ska måla, borde du definitivt kunna hitta en fantastisk modell som uppfyller alla dina behov.