Eteriska oljor och aromaterapi: Nybörjarguide för användning av eteriska oljor

Cajsa Gudrun

Vad är aromaterapi?

Aromaterapi kan främja avkoppling och hjälpa till att lindra stress. Det har också använts för att främja sömn, stödja övergripande hälsa och välbefinnande och kan till och med hjälpa till att bibehålla hälsosamt blodtryck.

Aromaterapi använder oljor extraherade från blommor, frön, löv, rötter, frukt och kvistar för speciell effekt. Dessa eteriska oljor är formulerade för att fungera i harmoni med kroppen och kan ha förmåga att påverka människors välbefinnande.

Eteriska oljor en komplex kemisk struktur som är svår att reproducera. Faktum är att vissa oljor innehåller ämnen som inte förekommer någon annanstans naturligt.

Aromterapihistoria

Eteriska oljor har använts i tusentals år som stimulantia, lugnande medel och för religiösa och medicinska ändamål. Aromaterapi är den hundra år gamla praxis att använda flytande växtoljor, även kallade eteriska oljor, för att stödja allmän hälsa och välbefinnande.

Det är en del av det holistiska läkningsspektrumet som förutom eteriska oljor också använder andra naturliga ingredienser som vegetabiliska oljor, örter, havssalter, leror och stenar.

Aromaterapeuter applicerar vissa aromaterapioljor direkt på huden via aromaterapimassage, men de använder också oljorna för att fräscha upp luften i sina vardagsrum via sprayer eller eteriska oljediffusorer. Oljorna kan också inhaleras direkt, även om man bör vara försiktig så att man inte sväljer eller konsumerar flytande oljor.

Exempel: Vsadey essential oils

Hälsofördelar med aromaterapi

Ta en doft. Vad luktar du? Är du omedelbart på gott humör med doften av färska snittblommor? Vill du äta paj med när bakade äpplen och kanel som svävar genom rummet? 

Det är lätt att se hur vårt luktsinne påverkar våra känslor. Luktsansen är otroligt kraftfull. Din kropp kan skilja mer än 1 biljon olika dofter. Men aromterapi handlar inte bara om tilltalande dofter; det erbjuder också många potentiella hälsofördelar inklusive följande:

  • Stödja avkoppling och stressavlastning 
  • Hjälper humör och välbefinnande
  • Stödja immunförsvaret6 och cirkulationshälsa

Blandning av eteriska oljor

Olika oljor kan blandas ihop för att uppnå en synergi. Detta innebär att oljans respektive krafter förändras för att förbättra deras energi. När en maktnivå har uppnåtts uppnår du en synergi. Recept för blandning måste följas exakt och oljorna bör lämnas för att åldras i minst en vecka innan de läggs till bäraroljor.

Utspädning av eterisk olja

När du väl har valt din eteriska olja kan du lägga till den i basprodukter för att förbättra dina favoritprodukter för hälsa och skönhet. För att späda ut eteriska oljor, lägg dem helt enkelt till parfymerade badoljor, hand- och kroppslotioner, massagelotioner och duschgeler.

Exempel: Laguna Moon eteriska oljor

Fördelarna med olika eteriska oljor

Det finns spännande myter förknippade med aromaterapi och eteriska oljor. Eteriska oljor är de doftande, koncentrerade vätskorna extraherade från blommor, löv, rötter, bark och frukt från en aromatisk växt. Eteriska oljor är ofta huvudingredienserna i aromaterapiprodukter. Det finns många eteriska oljor, allt från kryddor och örter till fruktextrakt och blommor. Varje olja har en unik doft och egenskaper som kan appliceras för många olika användningsområden. Här är några populära eteriska oljor och de vanliga användningsområdena och fördelarna med dem:

  • Eukalyptus är renande och uppfriskande 
  • Ingefära kan användas för att stimulera aptiten
  • Enbär är förknippat med att återställa
  • Lavendel används i bad, sprayer, lotioner, oljor och mer; plus, lavendel främjar en lugn och avslappnad känsla
  • Citron är en uppfriskande och jublande olja som bör spädas kraftigt om du planerar att applicera på huden eller använda i rengöringsprodukter för en ny doft
  • Pepparmynta är uppfriskande och svalande och kan hjälpa dig att stärka dig med sin kraftfulla, mintiga doft
  • Rosmarin är klargörande doft används ofta i hushållsspray, tvål och schampo
  • Salvia har en värmande effekt från sin kamferdoft
  • Mynta är en uppfriskande och kylande eterisk olja som kan hjälpa till att fräscha upp huden om du lägger till några droppar i badvattnet
  • Tea Tree kan stödja immunsystemets hälsa och har rengörande egenskaper
  • Ylang Ylang kommer från ylang ylang-växten, som ursprungligen odlades på Filippinerna, men den gjorde snart sin väg runt om i världen på grund av sin distinkta doft och vackra utseende; denna eteriska olja används för att slappna av både sinnet och kroppen

Exempel: Startpaket med eteriska oljor

Hur man använder eteriska oljor för hår- och hudvård

Kroppsspray

I en sprayflaska kombinerar du 5 till 10 droppar eterisk olja med vatten och skakar. Om du väljer citrusolja, var försiktig när du applicerar den nära ditt ansikte. Vissa citrusoljor kan vara fototoxiska eller ljuskänsliga, vilket gör din hud mer mottaglig för solbränna.

Schampo

Stöd hälsan i hårbotten genom att lägga till några droppar lavendel, cederträ eller basilika i ditt schampo. Försök lägga till rosmarinolja i ditt schampo för att öka volymen och öka cirkulationen i hårbotten.

Hudkräm

Tillsätt två droppar rosmarinolja till din hudkräm för antioxidantstöd och skydd mot oxidativ stress.