Guide: Så väljer du den bästa laptopen

Cajsa Gudrun

Det är många faktorer och aspekter att ta hänsyn till när man ska välja den bästa datorn för ens behov. Du kan börja sökandet efter den mest lämpliga genom att söka på nätet efter de tio bästa bärbara datorerna. Att läsa jämförelser och recensioner ger dig också en bra överblick över vad de olika datorerna erbjuder. Här är några av de viktigaste funktionerna att titta efter när du ska köpa en ny laptop.

Funktioner att kolla innan man köper ny dator

Operativsystem

Om du har varit trogen Windows i hela ditt liv kanske du inte riktigt är redo att byta till MacOS eller Chrome OS. Omvänt, om du ska byta ut din gamla Mac mot en ny så kanske du inte har en tanke på att gå över till Windows. Men om du är öppen för vilket operativsystem som helst har du här några nyckelfunktioner hos de båda operativsystemen.

  • Windows: Stor flexibilitet och tillgänglighet och det populäraste operativsystemet. Det är prisvärt och anpassningsbart (funkar på både surfplattor och laptops).
  • MacOS: Digital assistans, möjlighet att ansluta till andra Mac-enheter, utmärkt prestanda, ökad stabilitet (inga buggar eller fel) och nästan inga virus.

Skärm

Laptoppens skärm är en av de huvudsakliga aspekterna som köpare värderar när de ska köpa ny dator. Små eller medelstora skärmar är kanske bara lämpliga för dig som ska använda din laptop för personligt bruk. Med ”små” syftar vi på 11- och 12-tums skärmar. Medelstora laptops har en skärm på mellan 13 och 16 tum. 

Men om du behöver en större skärm för ditt jobb kan det vara lämpligt med en skärm på 17-18 tum. Dock är datorn tyngre ju större skärmen är. Det kan alltså vara lite besvärligt att kånka på en laptop med 18-tumsskärm så ofta.

Display

Displayen refererar till hur din skärm arbetar med bilder. En laptopskärm som har ett större antal pixlar producerar en bild av hög kvalitet tack vare den förbättrade upplösningen. Laptops med full HD är de populäraste idag för de som letar efter perfekt bildkvalitet med bra upplösning och ljusstyrka.

Batteriets livslängd

Batteritiden är en annan avgörande faktor som du bör överväga innan du väljer dator. Om du vill arbeta med datorn var du vill behöver du ett batteri som håller i minst åtta timmar, åtminstone i början. Fråga efter batterispecifikationerna när du ska köpa laptop, titta efter rekommendationer och läs recensioner.

Anslutningsmöjligheter

Anslutningsmöjligheter är nödvändigt för dig som jobbar på distans. Du kanske inte har möjlighet att alltid koppla upp dig mot gratis WiFi. Så du kan kanske överväga en laptop med bra uppkopplingsmöjligheter. Du vill kunna ansluta till internet även om du inte befinner dig nära en router.

Titta efter en laptop med stöd för 4G, 5G eller LTE. Vill du gå längre ändå, sikta på WiFi6. Datorer med den typen av anslutningar erbjuder ännu kraftigare och stabilare uppkoppling.

Portar

Portar är också viktigt för anslutningsmöjligheterna. Kanske vill du koppla ihop din dator med till olika enheter och laddare. Fler och fler laptops erbjuder USB-C portar numera, vilket är till stor hjälp i många olika situationer då de säkerställer anslutningen till laddare. Andra vanliga portar är USB 3.0 och HDMI.

Tangentbord och Touchpad

Din dators tangentbord är viktigt, särskilt om du använder datorn i ditt arbete och om du skriver mycket i jobbet. I det fallet vill du titta på en laptop med bra taktil feedback. Avståndet mellan tangenterna är viktigt, liksom känslan när du trycker ner dem.

Om du köper din laptop i en fysisk butik: testa tangentbordet om detta är viktigt för dig. Även en touchpad bör vara av hög kvalitet. Den får inte göra att markören hoppar runt på skärmen. Den bör också kunna hantera Multi-Touch gester.

Touch-Screen funktioner

Om du gillar touchskärmar finns funktionen numera implementerad i många laptopmodeller. Om du är van vid att jobba från en smartphone eller surfplatta och vill kunna jobba på samma sätt kan det vara lämpligt med en laptop med touch-screen. Men kom ihåg att denna funktion också gör att prislappen blir högre. En laptop med touch-screen är därför bara en lösning för dig som vill ha en 2 i 1-dator.

Kylsystem

Om du kommer att använda din dator mestadels till spel är det viktigt att du också ser till att den har ett bra kylsystem. Laptops som används hårt kan komma upp i ganska höga temperaturer, vilket gör dem långsammare då CPU:ns kapacitet minskar. Välj en laptop med ett robust inbyggt kylsystem så slipper du lägga pengar på en extern lösning.

CPU och lagringsenheter

Datorns CPU är dess processor, eller ”hjärna”. Du behöver antingen en stark eller normal processor, beroende på syftet med datorn. Det finns många olika att välja mellan, från Intel 5 till Intel 11 Gen, AMD eller Apple-processorer. 

För att välja rätt behöver du veta vilken prestanda och uthållighet du vill ha. Om du inte är ett datorproffs så berätta för säljaren vad du ska ha datorn till och be om rekommendationer. Eller fråga någon kunnig kompis.

Lagringsenheten är den komponent som har hand om datalagring. Lagringsenheten har också en nyckelroll i datorns hastighet och prestanda. Om du inte behöver massor med lagringsutrymme, vilket kan innebära att du väljer en hårddisk, kan en SSD-drive göra datorn snabbare.

Andra överväganden

Här är några andra aspekter som du kanske vill fundera över innan du investerar i en ny laptop.

Klassisk eller 2 i 1

2 i 1-datorer har blivit all populärare sedan det blev populärt med surfplattor. Det finns två typer av 2 i 1-datorer:

  • Konvertibla: Du viker in tangentbordet under laptoppens skärm och får en surfplatta.
  • Isärtagbar: Du lossar tangentbordet från skärmen för att använda datorn som surfplatta.

Om du vill ha ökad portabilitet och användarvänlighet är 2 i 1-datorer ett bra val. Ska du använda datorn mest på jobbet eller hemma kan en klassisk dator vara ett bättre – och billigare – alternativ.

Kunders omdömen

Att läsa vad andra säger om en laptop som du tänker köpa kan hjälpa dig att göra ett bra val. Kunders och specialisters omdömen är en bra källa till information och feedback. Börja med något allmänt, som recensioner av de 10 mest populära datorerna. Gör sedan en lista över modeller som ligger inom din budget och titta efter omdömen på dessa datorer.

Garanti

En garanti gör att du slipper lägga ut en massa pengar på dyra reparationer. Leta efter en laptop med lång garanti. Det gör att du kan experimentera med datorn ett tag utan risk. Många laptops har bara 1 års garanti, medan andra kommer med 2-4 års garanti. Ofta kan du dessutom köpa till extra garanti.

Syfte

Ditt yrke kan ha betydelse för vilken dator du ska välja. Tänk på grafiska designers, till exempel. De behöver en stor skärm med bra upplösning. Vissa kanske fortfarande vill ha en DVD-läsare. Om detta är fallet för dig ska du kolla efter en laptop med inbyggd DVD. 

Speldatorer har också sina specifika funktioner. Några av de 10 bästa datorerna i denna genre har till exempel böjda skärmar som ger en avsevärt bättre spelupplevelse. 

Om du kommer att använda din laptop för personligt bruk kan det räcka gott med en enkel laptop med bra batteritid och förlängd garanti.

Pris

När vi pratar om priser är det så att ingen laptop är direkt billig. Du bör först sätta en budget för denna utgift. Det här är inget man köper varje dag, så du kanske vill lägga undan lite extra pengar för att ha råd med en laptop av bra kvalitet. Mainstream-modeller kan kosta allt mellan 5 000 och 15 000 kronor. Vill du ha en riktigt bra laptop får du vara beredd att betala över 15 000 kronor.