Hur man väljer rätt sport-BH: en guide

Cajsa Gudrun

För att få ut det mesta av dina träningspass är komfort nyckeln, och nyckeln till komfort är att köpa rätt sport-BH. På samma sätt som du skulle köpa en vanlig BH kan det ta tid och tanke att hitta rätt sport-BH – speciellt om du inte vet vad du ska leta efter. Den här lilla köpguiden är här för att hjälpa dig att få det stöd du behöver så fortsätt gärna att läsa!

Viktiga egenskaper av en bra sport-BH

Nedan hittar du en lista över de viktigaste egenskaperna hos en bra sport-BH:

Ge support

När du handlar efter sport-behåar ser du ofta tre olika supportnivåer: låg, medel och hög. Stödet du behöver beror på vilken aktivitet du gör samt din koppstorlek. Överväga följande:

Sport-behåar med låg support - Dessa typer av behåar ger den lättaste nivån av stöd. I allmänhet är dessa behåar bra för aktiviteter med låg effekt som yoga, stretching eller pilates. Kvinnor med A- eller B-koppar kan utföra mer intensiva aktiviteter i en sport-BH med låg stöd utan obehag.

Exempel: Sport-BH:n från Litthing med spets Medium-support sport-BH - Kvinnor med större byst kan välja att bära en medium-BH även för aktiviteter med låg effekt som yoga. Men de med C- eller D-koppstorlekar kan vanligtvis använda en BH med medelstöd för aktiviteter som lätt gymträning, jogging och cykling. A- och B-koppstorlekar kan använda medel-stödjande behåar för till och med kraftiga aktiviteter.

Exempel: Sömnlösa sport-BH:ar från Lemef. Hög-support sport-BH - Dessa behåar erbjuder maximalt stöd under högeffektiva aktiviteter, särskilt för de med större byst. Bra stöd-behåar är vanliga i träningspass och sport som involverar löpning, crosstraining, HIIT och dans.

Exempel: Sömnlös sport-BH från Under Armour.

Ta reda på alla detaljer om BH:n

Alla har olika preferenser när det gäller behåmaterial och stil. Här är några vanliga sport-BH-funktioner att leta efter för att hitta en som matchar dina personliga preferenser:

Fukttransporterande material - Denna plaggteknik använder syntetiska mikrofibrer för att lyfta svett från huden och överföra den till ytan på ditt plagg, vilket hjälper dig att hålla dig torr och fräsch.

Sömlös design - För att förlänga sport-behåars livslängd har många en sömlös design eller innehåller ”flatsömning.” Denna söm kan vara stark och är utformad för att förhindra slitage på områden som ofta sträcks under rörelse.

Ventilation - Många behåar har meshpaneler eller utskärningsdetaljer på sidan. Detta kan möjliggöra naturligt luftflöde när du tränar.

Bygel– Byglar i sport-behåar brukar vara flexibla för att ge bättre stöd och form. Vissa människor kanske föredrar bygellösa behåar, men bara om de vill prioritera komfort och inte behöver extra stöd.

Remtyper- Sport-behåar har olika remstilar av både estetiska och funktionella skäl. Den klassiska racerback-stilen har remmar som möts i mitten av ryggen för en stödjande passform. De kan minimera studs, men tenderar att inte vara justerbara. Spaghettiband är en vanlig stil som ofta inkluderar justerbara komponenter så att du kan anpassa din BH:s passform.

Vaddering- Vaddering och avtagbara koppar kan fungera som inbyggda funktionella komponenter eller bara tjäna ett estetiskt syfte. Vaddering och avtagbara koppar kan ge ytterligare lager av material för att förstora din byst. De kan också formas för att ge extra form för estetiska ändamål.

Stängningar- Pullover-BH utan spännen eller krokar är en vanlig typ av sport-BH. De kan dock vara svåra att ta på och ta bort. Vissa stilar har krok-och-ögon-stängningar i ryggen, precis som de flesta vardagliga BH:ar. Du kan också se sport-behåar med dragkedja fram, vilket är vanligare med design med hög support.

Kompression och inkapsling - Kompressionsbehåar ses oftast i pullover-stilar. De passar tätt mot bröstet för en passform utan studs. De med större koppstorlekar kan använda kompressions-behåar för aktiviteter med låg effekt. Under tiden fungerar kompressionsbehåar bra för mindre koppstorlekar även under högeffektiva aktiviteter. Till skillnad från kompressions-behåar, som erbjuder stöd genom att använda tyg för att trycka dina bröst tätt mot kroppen, stöder inkapslings-behåar varje bröst individuellt med separata koppar. Inkapslings-behåar är mer lika stiliga, precis som vardagliga behåar. Dessa kan fungera bra för högeffektiva aktiviteter för de med större byst.

Tyger - Sport-behåar finns i olika tyger. Bomulls-behåar är mjuka och andas men rekommenderas inte för sporter som leder till hög svettnivå. Spandex sport-BH är ett vanligt alternativ på grund av elasticiteten. Slutligen är mikrofiber en tunn, syntetisk fiber som är populär för sin fukttransporterande förmåga.

Slutligen

Om du gillar att delta i en mängd olika träningspass är det bra att ha en mängd olika sport-behåar att välja mellan beroende på aktiviteten. Att ha sport-behåar som stöder dig genom alla dina aktiviteter kan hjälpa dig att fokusera mindre på bröstet och mer på träning för att bli ditt bästa jag.

Nu när du har lärt dig hur du hittar rätt sport-BH är det dags att gå vidare och köpa en sport-BH. Kom ihåg att mäta dig själv innan du åker till butiken. Att välja ett plagg som ger dig ultimat komfort och stöd måste du följa baslinjekrav. Så välj din dröm-BH och träna upp din kropp!