Köpguide: bästa e-bokläsaren i 2021

Cajsa Gudrun

Oavsett om du har det trångt hemma på grund av för många samlade böcker eller om du bara vill digitalisera ditt bibliotek för att ta med dig på semester, är det här en bra tid att investera i en e-bokläsare för din läsglädje. Skärmarna är optimerade för läsning, och utan att distrahera meddelanden, spel och video får du en mer uppslukande läsupplevelse. 

Under den senaste månaden har vi testat olika modeller för e-läsare, och dessa två vann framför resten:

Bästa e-läsare överhuvudtaget: Kindle Oasis

Kindle Oasis en dröm att läsa på. Vi återvände till det om och om igen i våra tester på grund av hur bekvämt det kändes i handen, dess välplacerade sidvridningsknappar och flera olika ljusstyrkor och färgtemperaturinställningar som låter oss läsa enkelt i olika sammanhang. Tack vare Oasis 1 tums-ram har din hand en plats att vila och den kommer inte av misstag att borsta upp mot pekskärmen - ett problem vi hade med andra e-läsare som vi testade. Dess fyrkantiga design är också tillräckligt bekväm för att hålla en hand i timmar i taget. 

Även om du inte tekniskt sett behöver ett Amazon-konto för att använda Kindle Oasis, vill du antagligen registrera dig för att få tillgång till de miljontals Kindle-böcker som finns tillgängliga från Kindle-biblioteket. Efter installationen av e-läsaren blir du ombedd att logga in med ditt Amazon-konto om du har en och ansluta dig till Wi-Fi, som alla kan göras på ungefär en minut. Därifrån kan du söka efter böcker direkt från själva enheten. Amazon Prime-prenumeranter kommer att ha tillgång till Prime Reading, som innehåller cirka 1 000 gratis titlar som roterar regelbundet, men du kan också registrera dig för Kindle Unlimited (9,99 dollar per månad), en separat prenumeration som ger dig tillgång till över en miljon böcker och ljudböcker. 

Exempel: PocketBook touch En av våra favoritfunktioner i Oasis är dess värmeinställning, en funktion som inte finns på de andra Kindles som vi testade. Förutom att kunna justera skärmens ljusstyrka, kunde vi också justera färgtemperaturen på ljuset och filtrera bort blått ljus som kan påverka dina ögon negativt på natten. Det kan verka som ett litet tillskott, men det gick långt för att hjälpa våra ögon att anpassa sig till ljuset. Om du läser i sängen medan en partner försöker sova är det också ett utmärkt sätt att minimera störning av dem.

7-tums e-bläckpatronskärmen på Oasis är både vattentät och bländningsfri. Vi tog e-läsaren ut under solen, på ett tåg och vid poolen och hade inga problem att kunna läsa texten på skärmen. Vi dunkade till och med den i poolen och tog ut den i regnet utan problem. Det finns också en mängd olika sätt att anpassa din läsupplevelse på Oasis, inklusive 14 inställningar för teckenstorlek, fem djärvhetsinställningar, nio typsnitt (inklusive en för att hjälpa dem med dyslexi), två riktningar, tre marginalinställningar, två justeringsinställningar och tre avståndsinställningar, för att inte tala om möjligheten att markera favoritpassager och ansluta ditt Goodreads-konto.

Eftersom Oasis har Bluetooth-anslutning kan du också para ihop trådlösa hörlurar till enheten och lyssna på ljudböcker genom den. Det tog oss bara några sekunder att ansluta vårt par Pixel Buds till Oasis och börja lyssna.

Slutligen laddas batteriet på Oasis från 0% till 100% på bara en timme, och det kommer att pågå uppskattningsvis 50 timmar med ljusstyrka inställd på 12 och flygplansläge aktiverat. Det är den bästa batterilivslängden för alla e-läsare som vi testat och bör hålla de vanliga läsarveckorna även om de läser i en timme varje natt.

Exempel: Kindle Oasis

Bästa budget e-läsare: Kindle Paperwhite

Kindle Paperwhite är en bra e-läsare som borde passa alla som måste hålla sig till en budget. Den har samma tillgänglighetsfunktioner, vattentäthet och pekskärmsfunktioner som vårt toppval, men det saknar Oasis sidvridningsknappar och har en något mindre E-bläckpatronskärm på 6 tum. Det är en extremt bärbar enhet som steg över konkurrenterna på grund av dess omfattande bibliotek, komfort i handen och perfekt skärmstorlek. Det kändes också bättre gjort och bekvämare än de mer plastiga Kobos. Det laddades till 100% batteri från 0% på två timmar och varade i veckor i våra tester.

Exempel: Kindle Paperwhite

Hur vi testade

Vi spenderade timmar på att läsa en mängd böcker på varje e-läsare under en månad och noterade specialfunktioner som vattentäthet utöver tillgänglighetsfunktioner, enkel navigering i användargränssnittet, övergripande design, skärmstorlek, biblioteksstöd och batteri. Nedan följer de kriterier som vi använde för att bedöma varje e-läsare:

Support för plattform / bibliotek: Vi noterade biblioteksstorleken för varje e-läsare samt de filformat som är möjliga att läsa på dem och hur enkelt dessa filformat är att överföra.

Skärm: Vi tittade på den övergripande kvaliteten och lyhördheten för varje e-läsares skärm med hjälp av pekreglage för att handla böcker, navigera i användargränssnittet och bläddra i sidorna. Är den blank och slät eller matt och repig? Vi testade också bländning genom att föra varje e-läsare ut i solen.

Programvara / användargränssnitt / prestanda: Vi noterade hur intuitivt användargränssnittet är och vilka tillgänglighetsfunktioner som är inbyggda.

Design: Hur bekväm är varje e-läsares design? Vilar den lätt och bekvämt i din hand under längre perioder? Känns det robust, eller är det plastigt och billigt?

Batteri: Vi använde en 5-watts USB-nätadapter och sladden som medföljer varje e-läsare för att ladda varje enhet och övervaka hur lång tid det tog att varje e-läsare laddar från 0% till 100%. Vi läser sedan i en timme per natt på varje enhet med ljusstyrka inställd på 12 och flygplansläge aktiverat och noterar att batteriprocentfallet faller över tiden.

Garanti: Vi tittade på hur länge den inkluderade garantin är för varje enhet och vad den täcker. Varje e-läsare som vi testade inkluderade ett års garanti.