Köpguide: tips för att välja rätt fiol för nybörjare

Cajsa Gudrun

Vill du eller ditt barn börja lära dig att spela fiol och känner dig överväldigad när du ser utbudet av ånga olika instrument på marknaden? Då är du inte ensam. Många nybörjare, föräldrar och studenter är förvirrade över mängden olika fioler tillgängliga både online och i fysiska butiker. Uppenbarligen vill du få det bästa instrumentet för dina pengar, men om du aldrig har spelat fiol själv kan det vara en utmaning att köpa eller hyra en nybörjarfiol.

Att veta hur man väljer en fiol kan dock hjälpa dig, och att spela rätt fiol hjälper samtliga elever att göra framsteg. Under de första åren är det svårt att lära sig spela fiol. Eleverna behöver all uppmuntran de kan få från både sin omgivning och sitt instrument. Om fiolen låter bra och har bra spelbarhet är det mer sannolikt att eleverna kommer att hålla kursen och utveckla en underbar färdighet som kommer att gynna dem hela deras liv. Dessa praktiska tips kan hjälpa dig att lära dig att välja rätt fiol och se till att det val du gör är väl matchat till dig som nybörjare eller din elev.

Nybörjarfiol: köpa eller hyra?

Det finns ett antal fantastiska nybörjarfioler tillgängliga och till mycket överkomliga priser. Men om du eller din student inte är helt säker på om fiolen passar hans eller hennes personliga smak, är det en bra idé att hyra din nybörjarfiol i några månader innan du bestämmer dig för att köpa den. På samma sätt, om din student är mycket ung och behöver en fiol som är mindre än ½ storlek, kan uthyrning vara lösningen. Det finns dock många, mycket utmärkta, begagnade fioler till salu i dessa storlekar.

Exempel: Aileen Fiol, 4/4 Vuxen

Storlek spelar roll

Köp eller hyra aldrig en nybörjarfiol som är för stor. Att spela på instrument med fel storlek skapar allvarliga tekniska problem och kan så småningom leda till kroniska nack-, rygg- och armskador. Var noga med att veta exakt vilken storlek som kommer att fungera för din student (eller dig själv, om du är nybörjare). Glöm inte att ta hänsyn till ålder, kroppsstorlek, handform och fysisk styrka. Om du är osäker är det bättre att gå med en mindre storlek än att spela på en fiol som är för stor.

Exempel: Vangoa 4/4 akustisk fiol för vuxna

Hantverk och material

Denna faktor är förmodligen den viktigaste när man lär sig att välja en fiol. Fiolkonstruktionen var gjort perfekt för cirka 300 år sedan, och fiolerna som tillverkas idag är gjorda på samma sätt. Eftersom handgjorda instrument är mycket kostsamma har precisionstillverkning visat sig vara ett effektivt sätt att göra mellanliggande och nybörjande fioler. Fiolerna är tillverkade av specifika tonträ, som gran och lönn, och en bra indikator på kvalitet är snidningsdjupet på rullningen. En djup snidning indikerar vanligtvis överlägset hantverk. Titta också på fogområdena runt kroppen, de ska passa tätt. Själva fiolen bör ha symmetrisk inriktning, dvs. nacken och ändpinnen ska vara i linje.

Fråga experterna om du är nybörjare

Prata med fiolspelare (lärare) i ditt område och experterna på din lokala fiolbutik som utför instrumentreparationer. Dessa hantverkare delar gärna sin expertis om specifika instrument och märken. I stället för att prata ur en försäljningssynpunkt har lärare en kärlek till instrumentet och vill som sann entusiaster förmedla sin visdom till nybörjare.

Exempel: Aileen nybörjarfiol

Så här ställer du in ditt nya instrument

Installationsprocessen påverkar i hög grad spelbarheten och tonkvaliteten på din nybörjarfiol. Även om material av dålig kvalitet knappast kan ignoreras av en fantastisk inställning, när det exekveras korrekt, kan rätt inställning göra hela skillnaden i ditt ljud. Några områden att överväga är:

  • Muttern - spårdjupet dikterar fiolens spelbarhet (hur svårt det är att trycka ner strängarna ner till greppbrädan). Om det är för högt gör det svårt att spela, för lågt och strängarna kommer att surra.
  • Strängarna - stålsträngar är mycket vanliga, men nybörjarfioler och fiolspelare drar ofta nytta av att ha syntetiska kärnsträngar. De låter så mycket rikare och är mycket lyhörda.
  • Bron - som muttern, påverkar bron instrumentets spelbarhet. Den ska monteras perfekt på fiolens topplatta och ska formas på lämpligt sätt. Om spåren ligger för nära varandra är övergångar svåra.

Överväganden om hakan och axelstödet

Hakstödet ska passa spelarens haka och placeras så att det inte är obehagligt. Helst vill du välja tillbehör som gör att spelet känns naturligt. På samma sätt är ett bra axelstöd viktig för nybörjare så att de kan hålla en bra hållning.

Osäker på instrumentet? Hör det spelat av någon annan

Det är avgörande för spelaren att gilla ljudet från hans eller hennes instrument. Eftersom fioler är gjorda av organiska material har de alla sina egna unika ljud. Ha någon med dig när du väljer och se till att du hör fiolen innan du köper eller hyr ut.

Kan nybörjare spela elektrisk fiol?

När en person sätter upp ett mål att göra något, finns det en stor chans att de kommer att kunna uppnå det eftersom det är en del av den mänskliga naturen att hålla ut för att nå mållinjen. Som nybörjare som vill lära sig att spela en elektrisk fiol eller något annat instrument bör man vara bestämd och ha tålamod att lära sig den. Om du omedelbart ger upp så fort du stöter på svårigheter kommer du aldrig att gå vidare. Konsekvens är alltid nyckeln till att lära sig spela ett musikinstrument.

Att spela en elektrisk fiol kan vara lite mer komplex än en akustisk. En akustisk fiol har bara fyra strängar, medan en elektrisk fiol har 5 till 6, ju fler strängar den har desto fler toner behöver du lära dig. Så det skulle vara bättre att börja med en akustisk fiol för att få bättre förståelse för hur de fungerar. Även om du fortfarande kan lära dig att spela en elektrisk fiol om du föredrar det, men det skulle kräva mer ansträngning för att lyckas. 

Genom att följa dessa tips väljer du en bra fiol som kommer att hålla i flera år.