Pro-tips om hur man väljer, köper och använder god olivolja

Cajsa Gudrun

Att välja en flaska olivolja från en flaskhylla medväldigt varierade prispunkter kan vara utmanande. Här är några enkla saker att komma ihåg, direkt från spanska olivoljeexperter.

Typer av olivolja

Extra virgin olivolja

Detta anses ofta vara den bästa kvaliteten på olivolja. Det extraheras från färska oliver som skördats för inte mer än en dag sedan. Det finns ingen överdriven värme, kemikalier eller mekanismer som används i extraktionsprocessen av oljorna. Medan extra jungfruolivolja innehåller en surhetskvot på mindre än 0,8 procent, kan du också gå ett steg längre och välja "extra jungfruolja", som är lägre än 0,3 procent. Eftersom den förpackas i god smak, används detta bäst som dressing över sallader, bröd och så vidare. Det är också idealiskt för lätt matlagning som stekning och stekning.

Jungfruolivolja

Detta kan kategoriseras som fin jungfru (surhet mindre än 1,5 procent), halvfin jungfru (surhet mindre än 3,3 procent) och jungfru (surhet mindre än 2 procent). Även om det också extraheras från färska oliver, tenderar smaken och intensiteten att vara mindre än deras extra jungfruliga motsvarigheter. Den är idealisk för bakning, rostning och gräddning.

Ren olivolja

Detta är av lägre kvalitet än de jungfruoljorna, eftersom halten oljesyra är cirka 4 procent och kan också innehålla vissa föroreningar eftersom värme används vid utvinning av olja från oliverna. Den kan användas för de flesta konventionella tillagningsprocesser - allt från omrörning till fritering. Det är dock inte tillrådligt att konsumera detta okokt, till exempel en salladsdressing.

Raffinerad olivolja

Som namnet antyder hänvisar detta till olivoljor som har genomgått en raffineringsprocess med värme och kemikalier för att extrahera den kvarvarande oljan som har lämnats efter den första extraktionen. Syrahalten är högre än rekommenderat och oljan är också fetare och inte lika smakrik. 

Exempel på redskap: en olivoljehållare

Användbara tips innan du köper en flaska olivolja

Köp endast oljor märkta med extra jungfru

Detta är ingen garanti för att oljan kommer att bliunderbar, men åtminstone kommer den förmodligen inte att vara bland de värsta. 

Läs etiketten

Även om det är skrivet på italienska, franska eller spanska, kan du förmodligen räkna ut tillräckligt för att känna igen skörde- och "användning efter" -datum. De finaste producenterna lägger alltid skördedatumet stolt på sin olivolja. Användningsdatum kan vara lite vilseledande eftersom det vanligtvis är 18 månader från tappning, snarare än från skörd.

Undvik olivolja i en klar glasflaska, oavsett hur snygg och lockande etiketten är

Ljus är den stora fienden när det gäller olivolja och oljan inuti kommer sannolikt att ha förlorat det mesta av sin smak och arom. Leta efter extra jungfruolja i mörka glasflaskor eller, ännu bättre, ogenomskinliga burkar.

Exempel: En olivoljedispenser

Vet att termen "första kallpressning", även om den används ofta, är onödig

Enligt laglig definition måste extra jungfruolja komma från den första (vanligtvis den enda) pressningen, vilket måste åstadkommas utan tillsats av värme.

Extra jungfruolja förbättras inte med åldern

Fräschare är bättre, och direkt från bruket är olivolja en fantastisk upplevelse. 

Ljus är fienden och värme också

Förvara dina dyrbara flaskor i en sval, mörk miljö. Jag har ett par tennbehållare inom räckhåll för min spis, som alla rymmer 1 ½ kopp olja, tillräckligt för ett par dagar i mitt kök. De fylls på från huvuddelen av min olja, som jag förvarar i ett skåp i ett ouppvärmt skafferi.

Använd din olja!

Och var inte rädd för att laga mat med extra jungfru. Den är helt stabil upp till cirka 250 grader. Och eftersom det inte blir bättre med åldern använder jag förra årets olja för matlagning och årets färska olja för garnering.

Använd den rikligt! 

Lär dig att älska en varmbakad potatis, sprucken öppen och toppad med massor av den färskaste finaste oljan du kan köpa.

Exempel: Flaskepropp

Intressanta fakta om olivolja

Olivträdet kan leva upp till 2000 år

Den första och mest framstående fakta är att olivträdet kan leva upp till 2000 år. Och i allmänhet har olivträd en genomsnittlig livslängd på mellan 300-600 år! Oliver växer mycket långsamt och under många år kan stammen uppnå en avsevärd diameter. Rotsystemet för oliv är robust och kan regenerera trädet även om den ovanjordiska strukturen förstörs. Ju äldre olivträdet, desto bredare och mer knurrad blir stammen. Många olivträd i lundarna runt Medelhavet sägs vara hundratals år gamla.

Spanien är den största olivoljeproducenten

Numera produceras nästan 95% av världens olivolja i Medelhavsområdet och Spanien erkänns vara den största olivoljeproducenten med nästan hälften av världens olivoljeproduktion. Klimatet i Andalusien gör det till den perfekta platsen för olivträd att växa, och mästaren bland alla provinser när det gäller olivoljeproduktion är Jaén, cirka 70% av all spansk olivolja kommer från denna provins.

De andra två stora olivoljeproducenterna i världen är Italien med 17% och Grekland med 11% av världens utbud. Och bara för jämförelse producerar USA bara cirka 0,3% av världens olivolja.

Grekland är den största olivoljekonsumenten

Överraskande är att den största olivoljeproducenten Spanien är bara den näst största konsumenten av olivolja över hela världen. Grekerna konsumerar mer olivolja än ett annat land - cirka 20 liter per person per år! Andra högförbrukande länder inkluderar Spanien med cirka 13 liter per capita och Italien där konsumtionen är cirka 11 liter per capita.

Olivolja är en juice

Tekniskt är olivolja en fruktjuice! Det krossas som andra frukter; apelsiner, citroner etc. Oliver är frukt och olivolja är fruktens juice. Juice är aldrig bättre än när det är färskpressat och drack direkt efter produktion. Detsamma gäller olivolja.

Oliver handplockas

Oliverna var traditionellt handplockade men idag skördas utförs av en mängd olika mekaniska skakare som överför vibrationer till trädgrenarna som gör att oliverna faller ner i så kallade oljenät. Dessa nät lindas runt trädstammen och när de är öppna bildar de en paraplyliknande fångare från vilken arbetare samlar frukten. 

Varje olivträd ger 4 liter olja årligen

Ett olivträd kan producera cirka 30 kilo frukt vilket är cirka 4 liter olja varje år i hundratals år. Variation och mognad är två av de viktigaste faktorerna som påverkar olivoljans kvalitet och smak.

Olivolja är en hälso- och skönhetsprodukt

Historiskt användes olivolja inte bara för mat utan också för hudvård och medicin. Det har bevisats att olivolja är extremt hög i oljesyra som används för att sänka blodtrycket. Olivolja innehåller mycket polyfenoler, vilket är en typ av antioxidant som hjälper till att skydda dina celler från skador. Olivolja tros ha en skyddande effekt även mot cancer.