Samsung surfplattor: en köphandbok

Cajsa Gudrun

En bra surfplatta kan vara en mångsidig del av din tekniska arsenal och hjälpa dig att utföra många uppgifter som du annars skulle få utföra på en bärbar dator - till exempel surfa på nätet, kolla e-post och strömma videon, men ofta mer bekvämt. Visst, du kan slappna av i soffan med en bärbar dator, men det kan vara ännu mer avslappnande att göra det med en surfplatta.

Men i och med att surfplattor kostar mellan 1000 kr och 10 000 kr och uppåt kan det vara svårt att veta hur mycket pengar du ska lägga på din nya padda. Betala för mycket, och du kanske köper en surfplatta med avancerade funktioner som du sällan använder (eller till och med inte vet hur du använder). Betala för lite, och du kan hitta dig själv med en surfplatta som kräver för många kompromisser för din smak.

Ny surfplatta: vad du ska fråga dig själv

Är bärbarhet en prioritet?

De flesta surfplattor med 8 tum eller mindre skärmar väger bara några hundra gram. Många är väldigt tunna. Vissa surfplattor i detta storleksintervall har dock fortfarande en batteritid på 15 timmar eller längre.

Vad är din budget?

Du kan få en fantastisk 7- till 8-tums surfplatta för upp till 2000 kr. Surfplattor med större skärmstorlekar kostar mer, men det finns mycket bra 10-tums paddor på marknaden för cirka 3000 kr.

Letar du efter maximal mångsidighet?

Om du vill läsa böcker bekvämt, titta på filmer, skriva ut dokument med ett separat tangentbord och använda appar så kanske vill du överväga en större surfplatta med minst 12 timmars batteritid. Många startnivåpaddor börjar på 3000 kr och erbjuder en bra blandning av funktioner och prestanda, till exempel minneskortplatser för att utöka mängden lagringsutrymme för filer som foton och videor. 

De bästa surfplattorna erbjuder stora, ljusa skärmar som gör att dina favoritprogram ser ut sitt bästa. På de bästa surfplattorna kan du även använda olika konstnärsvänliga appar. 

Exempel: Samsung Galaxy Tab A

De bästa tabletterna 2021

Handbok för köp av surfplattor: vi hjälper dig att svara på vilken surfplatta du ska skaffa dig!

En av de bästa Samsung-surfplattorna i dagsläget är Galaxy Tab S7, med ett anpassat tangentbord som har en pekplatta. Samsung är en ledare inom smarttelefonindustrin, så vi är inte förvånade över att tekniktillverkaren kan tillämpa en del av sin maskinmagi på sina surfplattor. Och Samsung släpper en hel del surfplattor per år, så det kan vara lite överväldigande att få en god uppfattning om vilken surfplatta du ska skaffa. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa Samsung-surfplattorna som vi personligen har granskat och testat i våra laboratorier.

Vad är den bästa Samsung-surfplattan?

Den bästa Samsung-surfplattan är Samsung Galaxy Tab S7, enligt våra interna tester, branschens riktmärken och användarupplevelsen. Det är utmärkt för att rita tack vare pennan (den populära S-pennan), som till skillnad från iPad Pro ingår i lådan.

Samsung har gett oss ett av de bästa Apple iPad Pro-alternativen med Android i en tid då Android-surfplattor har börjat tappa ånga. Galaxy Tab S7 är en smidig och smal surfplatta med en vacker, visuellt tilltalande 11-tums skärm och snabb prestanda.

Men kanske uppfyller inte Samsung Galaxy Tab S7 Plus dina behov eller du letar efter något lite billigare. Denna köpguide ger dig en snabb översikt över de bästa Samsung-surfplattorna som passar dina önskemål.

Exempel: Samsung Galaxy Tab TN510-N

Hur man väljer den bästa Samsung-surfplattan 

Med de olika alternativen som finns på marknaden kan det kännas skrämmande att välja den bästa Samsung-surfplattan. Men så länge du klargör vilka behov du vill att din surfplatta ska uppfylla, bör det vara lätt att välja den bästa Samsung-surfplattan.

Om du är en student eller arbetare på resande fot som ständigt är borta från en strömkälla, vill du välja en Samsung-surfplatta som kan hålla i mer än 8 timmar. Ett bra val i detta fall skulle vara Samsung Galaxy Tab S6, som har en batteritid på nästan 9 timmar.

Kanske letar du efter ett operativsystem som är Windows-baserat så att du inte är begränsad till Android OS. I det här fallet kan Samsung Galaxy Book (12-tums) vara det bästa valet för dig.

Och kanske, mer än någonting, vill du ha en underbar, iögonfallande skärm. I det här fallet kan Samsung Galaxy Tab S2 (8-tums) vara det bästa draget för dig - den är också mindre och mer bärbar.

Exempel: Samsung Galaxy Tab A7

Vad är den bästa Apple iPad-plattan?

Att köpa en iPad borde vara enkelt. Du köper bara den nyaste, eller hur? Om det bara var så enkelt... Apple säljer fyra iPad huvudmodeller, alla med sina egna styrkor och svagheter. Dessutom flyter ett växande antal äldre iPads runt om världens eBays och Traderas. Eftersom alla dessa enheter ser ganska identiska ut är det viktigt att veta vad du köper och vad du ska betala för det. Den här guiden täcker den bästa iPad-paddan som finns tillgänglig just nu samt ett resealternativ.

Den ultimata iPad

Apple iPad Pro (11 eller 12,9 tum, 2020) De flesta som överväger en iPad Pro borde verkligen få iPad Air, eftersom den erbjuder nästan alla funktioner till ett mycket lägre pris. Ändå finns det några skäl att gå Pro, till exempel storlek. Den 12,9-tums iPad Pro är som en tidning; den är underbart stor för att rita med Apple Pencil (separat köp). Detta är också den enda iPad med Face ID om du verkligen vill ha bekvämligheten med handsfree-autentisering.

Bäst för resor

Apple iPad Mini (7,9 tum, 2019) Apple har uppdaterat iPad Mini med en snabb ny A12 Bionic-processor, som är densamma som i deras nya iPad. Den stora fördelen är 8-tums skärmen, som är perfekt för mindre händer och för resor. Den tunna, laminerade skärmen gör den också till en idealisk surfplatta för att skriva och rita, tack vare det nya första generationens Apple Pencil-stöd.