Sängkläder: den ultimata köpguiden

Cajsa Gudrun

Att lägga sig in i en lyxigt bekväm säng är ett av livets största nöjen - det finns färre känslor som är mer tillfredsställande än att glida in i skarpa, rena lakan och somna.

Den perfekta sängen handlar om balans - fantastiska kuddar, en bekväm madrass och ett varmt, fluffigt täcke kan vara väsentligt, men att klä dem ordentligt är det som sammanför allt. Tänk på dina sängkläder som prisvärd lyx du kan känna - kvaliteten på sängkläder är avgörande för en vilsam natts sömn och en njutning du kan unna dig varje morgon när du vaknar.

Trådräkning: vad det är för något

Trådantal är ett viktigt kvalitetsmärke när du väljer sänglinne, och i allmänhet, ju högre trådräkning desto högre kvalitet. Trådräkningen i sig avser antalet trådar i en kvadratmeter tyg - det gäller varv och väft hos de vävda trådarna.

Trådantalet kan ge en indikation på hur fint och smidigt dina sängkläder kommer att kännas mot huden, men det är inte den enda faktorn i kvalitetssängkläder. Trådens finhet och kvalitet är en annan väldigt viktig faktor - en finare trädgård med lägre trådantal kommer att kännas lyxigare än ett tjockare garn med högre trådantal, så bli inte blind av detta nummer.

Typ av tyg

Vilken typ av tyg du väljer för din sängkläder beror lika mycket på din livsstil som på din personliga smak. Oavsett om du vill att din säng ska utstråla värme eller kännas fräsch och sval, är det tyg du väljer lika viktigt som din stil och dina färgval. Börja med det praktiska; oavsett hur vackert dina sängkläder är att titta på, om det inte är bekvämt för dig, hjälper det inte med en lugn natts sömn. Dessa är några av de mest använda tygerna för sängkläder:

100% bomull

Cool, absorberande och mångsidig, bomull är prisvärd och finns i många olika former. Det är den mest använda fibern för att tillverka sängkläder eftersom den är naturligt andas, lätt att tvätta och otroligt slitstark - bomull är ett populärt val bland familjer och i hektiska hushåll.

Egyptisk bomull

Egyptisk bomull anses vara en av de mest lyxiga bomulltyperna som finns tillgängliga. Klimatet i Egypten är perfekt för odling av långa bomullsfibrer, vilket i sin tur gör att de kan spinnas i mycket fina trådar som båda är mjuka vid beröring men lika starka och hållbara. Sängkläder gjorda av egyptisk bomull brukar vara dyrare än andra typer av bomull tack vare sin kvalitet.

Flanell / Borstad bomull

Flanell är också vävt av 100% bomull, men är fint borstad för att dra ut små fibrer från de löst spunna garnen. Sängkläder gjorda av flanell är exceptionellt varma och känns släta och sammetslena mot huden - perfekta för vinternätter, alltså.

Exempel: sängkläder i rosa sammet

Easycare Polycotton

Tillverkade av en blandning av polyester och bomull, är dessa sängkläder bekväma att ta på, torkar snabbt och kräver minimal strykning. Det är en utmärkt lösning för familjer och fungerar bra på barnsängar eftersom det kräver inget krångel. Akta dig för polycotton av dålig kvalitet - leta efter ett trådantal på minst 150 för att skydda mot slitage och drag.

Silke

Naturligt hypoallergeniskt silke är mångsidigt för att ge värme på vintern och fortfarande svalna på sommaren tack vare dess förmåga att reglera kroppstemperaturen. Det är också ett utmärkt val om du lider av akne eller har känslig hud; det irriterar inte huden eller absorberar inga lotioner eller andra hudprodukter. Silke skyddar också håret från att trassla eller dra i sig på natten, vilket förhindrar "sänghuvud", krusning och statisk. Silke är dock känsligare än andra tyger och kräver mer noggrant underhåll och tvätt.

Exempel: mönstrade sängkläder

Väsentliga tips vid inköp av sängkläder

Ha minst två uppsättningar sängkläder per säng, så det väntar alltid en när det är dags att tvätta och byta lakan. När du köper sängkläder för att klä din säng är det de viktigaste delarna du behöver:

Bottenplåt / monteringsark

Det här är lakan som täcker din madrass. Den ska vara tillräckligt djup för att passa säkert över din madrass och stanna på plats när du rör dig i sömnen.

Duntäcke

Det här är sängkläder som täcker ditt täcke. De finns i två huvudstilar:

  • Bag, standardbeklädnaden med en kant-till-kant-sömmad klädsel, och
  • Oxford, som har en extra kant mellan täcksömmen och locket.

Örngott

Örngott är sängkläder som täcker och skyddar din kudde. De finns i en rad olika stilar och former beroende på syfte - dekorativa toppkuddar brukar vara mer utsmyckade, medan kuddarna vi sover på är enklare utformade. 

Exempel: sängkläder med högt trådantal

Sängkläder och storlek

Du ska känna till storleken på sängkläder innan du handlar för att spara mycket besvär med att få göra retur. Kom också ihåg att om du köper dina sängkläder online så är brittiska storlekar annorlunda än europeiska eller amerikanska storlekar. 

Sängkläder: tygstil och design

Det är här detaljerna och finishen på dina sängkläder blir viktiga - sängen står i sovrummets centrum, och färgerna och finishen du väljer ska komplettera din design och föra hela utseendet. Tänk på hur du kan använda dina sängkläder för att lägga till subtil struktur, skapa kontrast eller balansera färgpalett i ditt rum. Välj mellan stilar som:

Tryckt

Mönster trycks direkt på tyget.

Jacquard

En vävstil där mönster vävs direkt i tyget för att skapa en flerdimensionell finish.

Våffla

En väv som skapar ett strukturerat mönster av våffelliknande rutor som fortfarande känns mjuka och släta vid beröringen.

Satin

Denna invecklade vävning har en yta som består av vertikala trådar, vilket ger en slät, sidenliknande yta på toppen och en enkel yta på baksidan.