Spela in själv: En guide till att sätta upp en inspelningsstudio hemma

Cajsa Gudrun

Fler och fler musiker väljer att spela in och producera hemma, i sitt sovrum eller garage istället för att hyra tid på dyra studior - och det kan du också.

Att skapa en heminspelningsstudio behöver inte kosta en förmögenhet, och de flesta spenderar allt för mycket på utrustning. Det du ska fokusera på är musikaliska färdigheter!

Lär dig mer om vilken utrustning du behöver i en inspelningsstudio innan du ens överväger att uppgradera det du redan har. Det finns nämligen bara åtta viktiga saker som du verkligen behöver för en lyckad hemstudioinstallation:

  • Bärbar eller stationär dator
  • DAW-programvara
  • Ljudgränssnitt
  • Hörlurar
  • Studiomonitorer
  • Mikrofoner
  • Prover

Med den här heminspelningsstudioutrustningen kan du börja få ljudarbete från ditt eget hem.

Men även då är några av dessa artiklar valfria. Till exempel behöver du inte nödvändigtvis högtalare eller akustiskt gränssnitt, eftersom många människor lär sig att blanda i hörlurar.

Låt oss titta på varje artikel lite mer detaljerat.

Nödvändning audioutrustning för en hemmastudio

Alla hemmastudioinstallationer behöver följande inspelningsutrustning.

I den här guiden ska jag gå igenom var och en i detalj och lägga fram några bra alternativsproducenter på alla nivåer.

1. Musikdator: Digital musikproduktion

Majoriteten av dagens musikproduktion sker inom den digitala domänen. För att spela in digitalt behöver du en dator. Men här är de goda nyheterna - moderna datorer har tillräckligt med processorkraft för ljuduppgifter. Du behöver inte köpa en speciell maskin med soppa för att starta din hemstudio.

En stationär eller bärbar dator med anständiga specifikationer har tillräckligt med bearbetningsmuskler för att komma igång. 

Processorhastighet

CPU-processorhastighet är fortfarande en av de viktigaste faktorerna när det gäller processorkraft för ljud. Leta efter fler kärnor och högre hastigheter för en bättre övergripande processor.

Hårddisk

Att köra en SSD (solid state drive) som din systemstartdisk är en av de bästa uppgraderingarna du kan göra för din dator i allmänhet. Men det hjälper också för musikproduktion. Att använda en SSD gör din dator mer lyhörd och snabbare att starta.

Tillräckligt med RAM

Du kanske tror att du måste maximera datorns RAM för att få bästa prestanda.

Detta är inte alltid sant. 8 GB RAM kommer att hantera grundläggande ljuduppgifter helt bra. Men om du planerar att köra flera instanser av tunga flera GB-samplingsbibliotek med låga buffertstorlekar, kanske du vill expandera.

2. DAW: Studioinspelningsprogram

DAW står för Digital Audio Workstation. Det är det viktigaste datorprogrammet du använder för att spela in, redigera, mixa och arrangera din musik. Med DAW kan du spela in och redigera MIDI såväl som ljud.

MIDI är det språk som digitala instrument som synthesizers och trummaskiner använder för att kommunicera med varandra. Det är också hur du matar in musikinformation till virtuella instrument i din DAW. Att välja en DAW är ett stort beslut, så vi sammanställer en guide som hjälper dig att välja mellan de bästa alternativen.

3. Ljudgränssnitt: Spela och spela in ljud med din dator

Nästa huvudobjekt i din hemmastudio är ditt ljudgränssnitt. Varje ljud som kommer in eller ut ur din DAW måste passera genom ditt gränssnitt för att komma dit det går. Ett ljudgränssnitt är det redskap som omvandlar analoga signaler från dina mikrofoner eller instrument till digitala spår som du kan spela in i din DAW.

Exempel: Presonus ljudgränssnitt

4. Hörlurar: Hör dina låtar ordentligt

Därefter behöver du något att lyssna på spåren du lägger i din DAW med. Dina hörlurar kommer alltid att vara viktiga för uppgifter som spårning och mixreferenser. Och trots vad många proingenjörer säger är det helt möjligt att blanda musik bra i hörlurarna.

Exempel: M-Air stuidohörlurar

5. Studiomonitorer: Blanda bättre med rätt högtalare

Hörlurar är viktiga för alla hemmastudior, men att blanda på dem uteslutande kan vara tröttande under långa sessioner.

De flesta ingenjörer gör större delen av sitt arbete med hjälp av skärmar. Studiomonitorer är speciellt konstruerade högtalare som är utformade för att låta rena, klara, platta och neutrala. Till skillnad från konsumentljudhögtalare är dessa lyssnarverktyg inte utformade för att smickra musiken eller göra det låter trevligare.

Studioskärmar avslöjar alla brister i ett ljud så att du kan ta itu med det i mixen. Den extra detaljen är insikten du behöver för att låta dina spår låta bra.

6. MIDI Controller: Spela in virtuella instrument i din DAW

MIDI bär informationen som berättar synthesizers och virtuella instrument vilka anteckningar de ska spela, när de ska spelas. Du kan skriva in MIDI manuellt med musen, men de flesta producenter har lättare att spela in noterna med en MIDI-kontroller.

En MIDI-kontroller är en hårdvaruenhet som används för att mata in MIDI.

7. Plugins: Använd ljudeffekter i din DAW

Plugins är de programvaruljudverktyg du använder i din DAW för blandning, syntes, effekter, sampling, mastering och mer. De flesta DAWs har en kapabel uppsättning inbyggda plugins som är mer än tillräckligt för att skapa ett professionellt ljudspår.

Men plugins från tredje part är hur du utökar din soniska palett och gör ditt ljud till ditt eget.

8. Mikrofoner: Spela in din sång och mer

Om du inte gör musik uteslutande med VST eller samplingar, måste du fånga dina ljud med en mikrofon för att få dem till din DAW. Det finns ett enormt antal mikrofoner där ute - och inte alla passar alla uppgifter.

När det gäller mikrofoner vet vi att det finns en källa som alla tänker på: sång. Det är inte lätt att rekommendera den perfekta mikrofonen för alla sångare, men att matcha din mikrofon till din sångstil är ett bra sätt att börja.

Exempel: Röde mikrofon