Så här väljer du det perfekta klösträdet för din katt

Cajsa Gudrun

Vi vet att det kan vara en skrämmande uppgift att välja ett klösträd för din katt - det finns nämligen ett oerhört stort urval av katträd på marknaden. Tillverkare har blivit mer kreativa med design och konstruktion. För att hjälpa dig med processen av att välja ett klösträd har vi skapat den här handboken där vi har kategoriserat olika stilar av katträd på marknaden nämnt de avgörande faktorerna som kan vara användbara när du försöker begränsa ditt val.

Exempel: Feandrea klösträd

Varför köpa ett klösträd?

Så varför köpa ett klösträd alls? Sedan den neolitiska åldern för cirka 9 500 år sedan har människor domesticerat katter. Hade våra förfäder katträd då? Vi tvivlar på det. För bara cirka 50 år sedan blev ett av de första klösträden tillgängliga.

Men katter hölls inte strikt inomhus då. De strövade runt territoriet runt hushållet och hade lyxen att klättra upp och ner i träden utanför. Det är i en kattinstinkt att klättra upp till höga platser och att skärpa sina klor på föremål. Tiderna har dock förändrats där det kanske inte är möjligt eller säkert att släppa ut våra katter längre, särskilt när du bor i en lägenhet på 15: e våningen.

Katter behöver klättra

Katter dras naturligtvis till högre platser där de kan observera sin miljö. Om du har flera katter i samma hushåll kommer vertikalt klättringsutrymme att ge dem en känsla av ett ökat territorium och därmed minska striderna mellan katter.

Katter behöver skärpa sina klor

När du fångar dina katter som klöser på dina möbler kan du förstå situationen som ett öga för ett öga beteende. Att skärpa klorna är dock ett komplext och viktigt beteende som motiverar en egen diskussion. Tricket för kattägare är att lära sina katter var de kan klösa och vad som är utanför gränserna.

För dig och dina katter

Katträd har vanligtvis en eller flera vertikala stolpar med sittplattor för katter att vila på. De är ofta täckta med material som uppmuntrar klösandet, som matta eller fuskpäls. Tillverkare vet detta och har gjort stora ansträngningar för att utforma stabila och hållbara katträd. De försöker också balansera funktionalitet, estetik och hållbarhet.

Visst kan du låta dina katter klättra och klösa i dina skåp, apparater, möbler, men du kommer antagligen att spendera mer pengar på att ersätta dem då. Ett klösträd är inte bara fördelaktigt för kattens hälsa utan lindrar också många huvudvärk för kattägare. Om du har en katt, gör dig själv och din katt en tjänst och köp ett katträd!

Exempel: Dibea klösträd

Typer av klösträd

Vi kategoriserar katträd enligt funktion och utformning. Några av de vanligaste du kommer att se är: kattlägenheter, kattpinnar, kattlägenheter, katthus, kattaktivitetsträd och kattorn. Dessa dagar kan typerna av katträd grupperas löst i några breda, överlappande termer. Tänk på att många katträd på marknaden har en mängd funktioner. Vi kan hjälpa dig att förstå de olika typerna av klösträd som är vanligast:

Kattlägenheter

Kattlägenheter är vanligtvis ett slutet fack som ligger i vilken höjd som helst på ett katträd. Det är ett försök att efterlikna moderna stadsbor och andelslägenheter.

Kattlägenheter kan komma i olika former och storlekar, till exempel ett hus, en låda eller ett fat, och de har vanligtvis minst en ingång som ligger vanligtvis på sidorna av en lägenhet, men det är inte ovanligt att se mönster där de ligger på toppen eller botten. Dessa dolda utrymmen är inte bara roliga för katter att krypa in, utan också svårare för hundar och barn att nå. När din katt behöver ta en paus från hundarna och barnen är det här den perfekta lösningen. 

De flesta katter, särskilt blygsamma katter, föredrar slutna utrymmen som en kattlägenhet eftersom de ger en känsla av säkerhet. 

Kattpinnar

Kattpinnar är också kända som hyllor, plattformar, nivåer, på ett katträd. Dess syfte är mest för katter att vila på, men kan också vara halvvägsnivåer för katter att klättra upp till toppen av ett katträd. 

Halvslutna versioner kan finnas som korgar, hyllor eller brickor där sidorna vanligtvis är lika höga som en katt när de ligger ner. Av denna anledning gillar kattägare att sätta mat och vatten på sittpinnar för katterna. Det är svårt för barn och hundar att nå dessa höjder, så du behöver inte oroa dig för att hushållsmedlemmar som inte är katter stjäl kattmat. 

Kattorn

Katttorn är kattträd som har höga vertikala stolpar med en abborre eller lägenhet på toppen. På grund av sin högre vertikala höjd är katträd med kattorn vanligtvis större än ditt genomsnittliga klösträd eftersom det behöver en bredare bas för att ge stabilitet. För att låta katter klättra upp till toppen finns det vanligtvis sittpinnar som fungerar som en trappa som leder dina katter till toppen av tornet. 

Exempel: Beau Jardin klösträd

Att köpa rätt katträd

Det första steget i att välja ett katträd är att förstå behoven av din katt, dig själv och ditt hem. Ställ dig själv några av dessa frågor för att upptäcka vad du bör utesluta från början. 

Ta en stund och ställ dig själv de här frågorna: Hur många katter har du i ditt hushåll och är de väldigt territoriella? Hur mycket utrymme har du för ett katträd? Kommer dina katter att ha svårt att klättra eller hoppa upp och ner i ett katträd? Behöver du klösträdet att se snyggt ut och smälta in i din inredning? Är du tillräckligt behändig för att montera katträd själv? Vill du investera i ett dyrt klösträd som håller längre på grund av dess mer hållbara material?